Finlandiya NATO’ya katılmaya hazırlanıyor: ‘Arktik bölgesi bir savaş alanı olacak’
23 Mart’geçmişte Parlamento Dış Politika Komisyonuile ilgili, Finlandiyaile ilgili NATOGörüşüp üyelik protokolünü kabul ettikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluiçinde Helsinkiİttifakın katılımını onaylamak fatura Onaylanmış. Böylece Türkiye, bu konuda ittifakın 30 üye ülkesinin sonuncusu olarak oy kullandı. 18 Mayıs 2022‘Ayrıca NATOkatılmak İsveçile başvurmak Finlandiyaüyeliği, 27 Martyılında Macar parlamentosu tarafından desteklenmiştir. Ukrayna krizindenÖnce NATO’nun kapısını çalan Finlandiya türkiyeAncak başvuruların değerlendirilme sürecinin engellenmesi nedeniyle 29 Haziran’da NATO’ya katılamadı. 2022‘Ayrıca StokholmVe Helsinki’ninTürkiye’nin tüm kaygılarını dikkate alan bir şirket. Ankara güvenlik zaptıile imzaladıktan sonra süreç hızlandı.
NATO Genel Sekreteri Jens StoltenbergTBMM’nin bu kararı, “Bütün NATO ailesini daha güçlü ve daha sadık yapacak”şeklinde yorumlarken MayısTürkiye’de yapılacak seçimlerin ardından 11 Temmuzzirvesinden önce İsveç NATO üyeliğini onaylamak için olduğunu söyledi. Ayrıca Stoltenberg, Finlandiya’nın NATO’ya tam üyeliğinin birkaç gün içinde gerçekleşeceğini duyurdu. Peki, Finlandiya’nın NATO üyeliği bölgedeki güç istikrarını nasıl etkileyebilir ve bundan sonra ne olacak? Sputnik sorunu, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Terörizm ve Terörle Mücadele Merkezi Başkanı Emekli Kurmay Albay Ünal AtabayO sordu.
‘PKK ve FETÖ sadece İsveç ve Finlandiya’da değil, NATO üyesi tüm ülkelerde faaliyet gösteriyor.
Ukrayna krizinin Finlandiya ve İsveç üzerinde korku ya da baskı yaratmış olabileceğini söyleyen Atabay, şunları kaydetti: “Bunu bir fırsat olarak görmüş ve başta ABD olmak üzere İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasını istemiş olabilirler. Bu nedenle Finlandiya ve İsveç’e, ‘Bakın zire zamanı, gelebilir. Savaşın bölgeye yayabileceği korku ve baskıyla Finlandiya ve İsveç’in bağımsızlık niyetleri daha baştan silinmiş olabilir. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma istekleri bu yüzden böyle görünmüş olabilir. Süreç bir şekilde ilerledi ve Türkiye ile Macaristan’ın onayına bırakıldı. Macaristan da onayladı, şimdi Türkiye de Finlandiya’yı onayladı. İsveç sırada bekliyor. Finlandiya, Rusya’yı daha geniş bir sınırla sınırlar. Türkiye ile ilişkileri terör örgütü sorunu konusunda İsveç’e göre biraz daha yakın ve ölçülü. Bu nedenle Türkiye bunu önce kabul etti. Ancak her iki ülke de kabul edildikten sonra PKK ve FETÖ terör örgütlerinin Finlandiya ve İsveç’e sığınmaya devam edip etmeyeceği değerlidir. Bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz ama asıl sorun şu ki, sadece İsveç ve Finlandiya’da değil, NATO üyesi tüm ülkelerde PKK ve FETÖ faaliyetleri . Avrupa Birliği üyesi birçok ülkede faaliyet gösteriyorlar”dedi ve ekledi:
‘Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesine karşı çıkmasa da NATO bu iki ülkeyi üyeymiş gibi desteklerdi’
‘Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasıyla Arktik Okyanusu bölgesi gelecekte bir çaba alanı olacak’
Finlandiya’nın üyeliğinin Rusya’nın NATO’ya karşı oluşturduğu mevcut cephe hattını genişleteceğine işaret eden Atabay, şöyle konuştu: “Rusya, bunu önlemek için Finlandiya bölgesindeki Rus ordusunu yeniden düzenleme ve bazı yeni birlikler kurma kararı aldı. Yani daha büyük bir cepheyle karşı karşıya olduğu için Rusya’yı etkiliyor. Ama öte yandan NATO açısından baktığımız zaman Finlandiya ve İsveç’in Arktik Denizi’ne çıkışları olmasa da Kuzey Denizi’nden çıkışları var. Diğer bir deyişle NATO, Kuzey Kutbu bölgesinde coğrafi olarak etkili olması açısından Kuzey Kutbu’na daha yakın bir konuşlanma kurmuş olacaktır. Gelecekte Arktik Okyanusu bölgesi bir işgal alanı olacaktır. Oradaki güç kaynakları ve diğer kaynaklar açısından, Çin-Rusya işbirliğinin bu bölgede biraz daha görünür hale gelmesi açısından bu bölge bugün başta ABD olmak üzere NATO’nun çıkarınadır. Bu bölgede daha da etkili olabilmek için NATO’da Finlandiya ve İsveç’in bulunması Kuzey Kutbu’nda Rusya ile mücadeleyi daha da kolaylaştırıyor. Bu açıdan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmaya istekli olduklarını düşünüyorum.”terimleri kullandı.